Zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego ma bezpośredni wpływ na właściwości transportowanych i magazynowanych towarów. Ma to szczególne znaczenie w branży spożywczej, chemicznej i medycznej. Jak zapewnić sobie dostęp do chłodni w każdych warunkach?
Czym jest łańcuch chłodniczy?
Łańcuch chłodniczy to szereg procesów, które mają na celu utrzymanie odpowiedniej, niskiej temperatury produktów od momentu ich wytworzenia, aż do chwili, gdy trafią do docelowego odbiorcy. Ma to ogromne znaczenie w branżach:
- spożywczej,
- farmaceutycznej,
- chemicznej,
- kosmetycznej,
- medycznej.
Konieczność zachowania ciągłości łańcucha chłodniczego wynika z faktu, że nieodpowiednie warunki mogą obniżyć jakość, a nawet całkowicie zniszczyć produkt. Zgodnie z prawem artykuły spożywcze, które nie były właściwie przechowywane na każdym etapie wytwarzania i transportu, nie mogą zostać dopuszczone do sprzedaży. Jeśli więc dojdzie do przerwania łańcucha chłodniczego, producent lub dystrybutor mogą ponieść duże straty.
Co składa się na łańcuch chłodniczy?
Zgodnie z definicją łańcuch chłodniczy nie jest jedną czynnością, a szeregiem procesów. Obejmują one przede wszystkim produkcję, transport i magazynowanie. Oznacza to, że zaraz po wytworzeniu produkt powinien trafić do chłodni, a następnie być przewożony specjalnym pojazdem, który pozwala na zachowanie niskiej temperatury wokół transportowanych wyrobów. Po dostarczeniu do miejsca docelowego ponownie musi zostać umieszczony w obiekcie chłodniczym.
Pomiędzy tymi etapami pojawiają się jednak pewne luki, wynikające np. z konieczności przewiezienia towaru ze stacjonarnej chłodni na plac załadunkowy lub z czasochłonnego rozładunku. Trzeba pamiętać, że w przypadku bardzo wrażliwych substancji już nawet kilkuminutowe narażenie na zbyt wysoką temperaturę może być niebezpieczne.
Mobilne chłodnie a łańcuch chłodniczy
W przemyśle i transporcie coraz częściej stosuje się mobilne obiekty chłodnicze. Kontener chłodniczy to metalowa konstrukcja, w której wnętrzu panują warunki umożliwiające bezpieczne przechowywanie towarów wymagających niskiej temperatury. Takie obiekty można swobodnie przewozić, dlatego często są wykorzystywane jako alternatywa dla samochodów chłodni. Dzięki nim jest możliwe wyeliminowanie załadunku i rozładunku, a więc szczególnie wrażliwych momentów w łańcuchu chłodniczym.
Najczęstsze zastosowania kontenerów tego typu to:
- transport produktów wymagających zachowania niskiej temperatury – takich jak mięso, ryby, owoce, warzywa, leki czy szczepionki; dzięki mobilnym chłodniom przewożone towary nie tracą świeżości, a ich właściwości nie ulegają zmianie;
- tymczasowe magazynowanie – w miejscach, gdzie brakuje stałej infrastruktury chłodniczej, np. na placach budowy, imprezach masowych, targowiskach czy w sytuacjach awaryjnych;
- eliminacja luk w łańcuchu chłodniczym – kontenery niwelują konieczność wielokrotnego przeładunku towaru, co ułatwia zachowanie wymaganej temperatury produktów na każdym etapie transportu i magazynowania.
Kontener chłodnia do zadań specjalnych
Kontener chłodnia to nie tylko sposób na uniknięcie przeładunku towaru. To także świetne rozwiązanie do miejsc, w których z różnych powodów nie ma możliwości postawienia standardowego obiektu chłodniczego. Dzięki nim można np. przechowywać świeże mięso, nabiał oraz warzywa i owoce w dużych ilościach na terenie wydarzeń plenerowych czy przy sezonowych lokalach gastronomicznych. Z ich użyciem buduje się też tymczasowe punkty poboru krwi i innych materiałów biologicznych.
Kontener chłodnia zapewnia dostęp do surowców wrażliwych na temperaturę w dowolnej lokalizacji. Co więcej, taki obiekt nie wymaga dostępu do instalacji elektrycznej czy wodociągów. Można podłączyć go do zewnętrznego agregatu prądotwórczego, co pozwala na jego postawienie również na nieuzbrojonych działkach czy terenach zielonych leżących daleko od zabudowań. Cecha ta czyni go obiektem bardzo uniwersalnym, idealnym dla wielu branż.